Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-03@12:54:51 GMT

روزهای ناخوش بازارهای تاریخی فارس

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۲۸۶۸۹۲

روزهای ناخوش بازارهای تاریخی فارس

استان‌ها > فارس - «خبرجنوب» نوشت: گرچه بازارهای تاریخی فارس همچنان کاربری خود را حفظ کرده اند و به جاذبه گردشگری این استان تبدیل شده اند اما ایمن نیستند و آنطور هم که معاون میراث فرهنگی فارس معتقد است تا زمانی که بازاریان وحجره داران مشارکت جدی در مباحث مرمتی و حفاظتی این بناهای تاریخی نداشته باشند وضعیت بازارها تغییری نمی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اکثر شهرهای فارس بازارهای تاریخی وجود دارد که قدمتشان به دوره های مختلف تاریخی برمیگردد و با اینکه تغییرات عمده ای هم طی سالها در این بناها به وجود آمده است اما کاربری خود را همچنان حفظ کرده اند و به صورت سنتی پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند اما آنچه که این روزها نگرانی فعالین حوزه میراث فرهنگی فارس را دو چندان کرده است وضعیت این بازارها است چرا که عمده قسمت های این آثار تاریخی که در فهرست ملی هم به ثبت رسیده اند در آستانه تخریب قرار دارند و نیازمند مرمت و ساماندهی میباشند اما طبق شواهد موجود این اماکن تاریخی در وضعیت مطلوبی به سر نمیبرند تا جایی که معاون اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس نیز بر این موضوع تاکید دارد.
عبدالرضا نصیری با اشاره بر اين كه بازارهای تاریخی فارس به ویژه بازار وكيل شيراز از نظر ايمني در وضعيت مناسبي نيستند افزود: باوجود اینکه اين بازارها دارای طرح مرمت، بهسازي و ساماندهي هم هستند ولی تازمانی که مالکین و ذی نفعان بازار که حجره داران میباشند عزمشان برای مرمت این اماکن جزم نباشد وضعیت بازارها تغییری
نمی کند.
وی در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: سالانه اعتباراتی برای مرمت بازارهای تاریخی فارس در نظر گرفته می شود اما کافی نیست.
نصیری ادامه داد: مرمت، بازسازی و حفاظت بازارهای تاریخی به صورت برنامهای سالانه انجام میشود اما به طور حتم کافی نیست و تا زمانی که شاهد مشارکت بازاریان نباشیم وضعیت این اماکن ملی همچنان نابسامان خواهد بود.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس اضافه کرد: خوشبختانه در سال گذشته مرمت بازارهای شیراز، جهرم، لار و کازرون که از شاخصترین بازارهای تاریخی استان محسوب میشوند آغاز شده است اما در این حوزه مشارکت بازاریان را نداشتیم.
نصیری با ذکر مثالی به تکمیل سخنانش پرداخت و افزود: هم اکنون بازار جهرم با همکاری وزارت راه و شهرسازی در حال مرمت است و بازار وکیل در شیراز و بازار کازرون نیز توسط میراث فرهنگی مرمت شدند.
وی ادامه داد: اعتبار ویژه ای میتوان برای بازارها در نظر گرفت اما طبق قوانین موجود باید80 درصد از هزینه را بازاریان متقبل شوند زیرا ذی نفع محسوب میشوند.
نصیری با بیان این که عدم مشارکت بازاریان ما را مجبور کرد که بودجه و پول بافت تاریخی شیراز را صرف هزینه مرمت بازار وکیل نماییم افزود: در حال حاضر بازار وکیل شیراز به ویژه بازار شمالی با مشکل جدی همراه است و وضعیت خوبی ندارد و باید تدبیری اساسی برای رفع مشکلات و کاهش نیازهای مالی مرمت آن اتخاذ کرد.
بنابر این گزارش، به گفته کارشناسان حوزه مرمت در برخي موارد مرمت بازار وكيل و حتی دیگر بازارهای تاریخی فارس بدون مشاركت بازاريان و حجره داران انجام شده است و جا دارد كه اين افراد نيز در پروژه هاي مرمتي مشاركت گستردهتري داشته باشند.
عموما كسبه بازار براي تامين هزينه هاي مرمت و ساماندهي مشاركتي ندارند و از سويي هم اعتبارات ميراث فرهنگي در اين خصوص بسيار اندك و محدود است از اين رو انجام هر طرحي كه نيازمند اعتبارات و بودجه باشد عملا متوقف ميشود.
به گزارش خبرنگار «خبرجنوب» گرچه سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری هم بارها به هیات امنای بازار وکیل تذکر داده تا به وضع بازار رسیدگی کنند اما تاکنون هیچ تغییری در بازار روی نداده است. با توجه به عرض کم بازار امکان تردد وسایل نقلیه آتش نشانی در بازار وجود ندارد اما در حال حاضر سه شیر آتش نشانی و بیش از 50 کپسول آتش نشانی در بازار وکیل نصب شده است که به اعتقاد کارشناسان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری این بازار تاریخی ایمن نیست هرچند که وضعیت دیگر بازارهای تاریخی استان نیز بهتر از وضعیت بازار وکیل نیست!
با اینکه در اکثر شهرهای فارس بازارهای تاریخی وجود دارد اما در شهرستانهای شیراز، لار، جهرم و کازرون بازارهای شاخصی دیده میشود که جادارد نگاه به این آثار تغییر کند هرچند که طی سالهای اخیر این اماکن مورد مرمت و بهسازی قرار گرفتهاند اما هنوز هم در معرض خطر جدی به سر می برند.
بازار وکیل
بنابراین گزارش، بازار وکیل شیراز به دستور کریم خان زند در سال 1139-1172 هجری قمری در شیراز ساخته شد که مسجد وکیل و حمام وکیل نیز هرم آثار زندیه در این مکان را کامل کرده است.
بازار وکیل شیراز در نزدیکی دروازه اصفهان تا مدخل بازارهای قدیم امتداد دارد و مشتمل بر حجرههایی با سکوی پهن در دو طرف و هفتاد و چهار دهنه طاقههای بلند است که چهار سوق بلندی در میان آن قرار گرفته که بازارهای فرعی، غربی و شرقی آن را به صورت صلیبی قطع کرده است.
قسمت های مختلف این بازار، بنا بر کارهایی که در آن صورت می گرفته به نامه ای مخصوصی خوانده میشدند از جمله بازار بزرگ، بازار بزازان، بازار ترکش دوزها، بازار علاقه بندها و ... و این بنای عظیم مرکز مهمی برای تجارت در شهر شیراز و استان فارس است.
بازار جهرم
بازار جهرم یکی از بناهای تاریخی اواخر دوره زندیه در این شهرستان است. از این بنا به عنوان خواهر دوقلوی بازار وکیل شیراز نامبرده می شود.
اين بازار از نوع بازارهای صلیبی است که یک چهارسوق در وسط آن وجود دارد. این بنا دارای چندین کاروانسرا، مسجد و حمام متصل به خود است. حاج محمدحسینخان جهرمی حاکم جهرم (زاده ۱۲۵۶ هجری) این بنا را ساخته است.
این بازار یکی از منحصر به فردترین بناهای تاریخی است.
بازار قیصریه لار
بازار قیصریه لار در فارس به عنوان یک مجموعه نفیس و متنوع معماری قدیم ایران شناخته می شود.
بازار قیصریه در لار واقع شدهاست. این بازار یک مجموعه نفیس و پرتنوع معماری قدیم ایران است. جلوه های بارزی از شیوه ها و شگردهای معماری گذشته از پیش از صفویه تا قاجاریه در این مجموعه تاریخی دیده می شود. بازار درحال حاضر شامل دو شبکه شمالی و جنوبی است که مدخل ورودی جنوبی آن از میدان جدیدالاحداث لار شروع و به محلهای شمالی قدیمی بازار ختم میشود. رشته دیگر شرقی و غربی است که در تقاطع بازار شمالی جنوبی دارای یک چهارسوق وسیع است. چهارسوق به صورت هشت گوش است و در چهار گوش آن چهار باب مغازه در هر سمت احداث شده
است. جالب ترین بخش بازار قیصریه لار طرح چهارسوق آن است که در نوع خود از نظر معماری منحصر به فرد است. گنبد سنگی چهارسوق دارای طرح بسیار جالبی است و ارتفاع آن از ۱۸ متر تجاوز میکند. این بازار که از زیباترین بازارهای تاریخی قاره آسیاست این روزها به دلیل بیتوجهی مسئولان امر در آستانه تخریب قرار گرفته است.
بازار قیصریه یکی از آثار تاریخی مهم استان فارس و از بناهایی است که در حدود قرن سوم بنا شده است.
بازار کازرون
بازار کازرون از دوران گذشته دارای رونق خاصی بوده و از بازارهای مهم ایران محسوب میشده است. اکنون نیز این بازار وسیع از رونق خوبی برخوردار است و قلب اقتصادی کازرون
به شمار میرود.
بازار کازرون دربرگیرنده راستهها یا بازارهای کوچکی است که به صورت تخصصی فعالیت میکنند.
بازار مسگرها، بازار شاه حمزه، بازار امام خمینی(ره)، بازار مخی (نخل)، بازار نمدمالها و راسته طلافروشان، راسته
لباس فروشان، راسته کفش فروشان از بازارهای زیر مجموعه بازار بزرگ کازرون است. در متون قدیمی مربوط به قرون چهارم و پنجم نام محله بازار آمده است و بازار در سطح وسیعتری فعال بوده است. اگرچه بنای بخشهای قدیمی بازار کازرون که اکنون رونق دارد مربوط به دوران قاجار است و به خاطر معماری تاریخی آن ثبت ملی شده است.

 

 

46

کلید واژه‌ها : استان فارس - سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - میراث فرهنگی -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: استان فارس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۲۸۶۸۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مربی تیم جوانان: فوتبال پایه برای نتیجه گرفتن نیست

به گزارش "ورزش سه"، استان فارس و فوتبال شیراز با حضور تیم فجر شهید سپاسی همیشه در تاریخ فوتبال کشورمان، یکی از استان‌های کلیدی به شمار می‌رود و در بحث استعدادیابی همواره بازیکنان شیرازی زیادی در لیگ برتر فوتبال ایران در قامت بازیکنان پرسپولیس و استقلال توپ زده‌اند. 

حتی در گزارشی که پیش‌تر در ورزش سه در رابطه با بحث اصالت بازیکنان لیگ برتری منتشر شده بود، استان فارس پس از چهار استان مازندران، خوزستان، تهران و گیلان، پنجمین استان در زمینه تعداد بازیکنان لیگ برتری محسوب می‌شد که نشان از فوتبالی بودن این استان است.  

اکنون در شرایطی که بحث استعدادیابی برای ساخت نسل جدید فوتبال ایران در اولویت قرار گرفته، حسین عبدی سرمربی تیم ملی جوانان که در مدت اخیر توانسته اتفاقات درخشان زیادی را برای نسل جدید رقم بزند درباره وضعیت کنونی فوتبال این استان گفت: شیراز همیشه معدن استعداد بوده و این موضوع در فوتبال بیش از پیش هم بوده. اگر به گذشته نگاه کنید، در گذشته که ما فوتبال بازی می‌کردیم و از همان شروع فوتبال در ایران، یکی از پایگاه‌های استعدادیابی فوتبال همین استان فارس و شیراز بوده. خیلی از استان‌ها تیم در لیگ نداشتند، اما شیراز پای ثابت لیگ برتر بود. به عقب باید برگشت و از گذشته درس بگیریم و ببینیم چگونه این اتفاقات می‌افتاد.

او ادامه داد: باید خودمان را آپدیت کنیم و تیم‌های بهتری داشته باشیم. من نصیحتم به مربیان این است که حتما نتیجه برنده شدن نیست، نتیجه یعنی آینده‌ای بهتر برای جوانان خودمان و جوانان شیراز!

عبدی در پایان تاکید داشت: ما یک ملت هستیم با فرهنگ‌های متفاوت و نتیجه‌ای که می‌خواهیم این است که توسعه فوتبال و بالندگی این ورزش را در همه جا ببینیم. یک بازخورد از عقب بگیریم و به گذشته برگردیم تا ببینیم این اتفاق به درستی افتاده یا نه. اگر این کیفیت و رابطه انسانی بین مربی، بازیکن و تیم‌ها فارغ از نتیجه و برد و باخت شکل نگرفته باشد یعنی اشتباه رفتیم. من دوست دارم وقتی بازی در رده‌های سنی تمام می‌شود همه آدم‌ها دست بزنند و خوشحال باشند. در نهایت آینده برای این بچه‌ها خواهد بود و باید تلاش کرد این بچه‌ها قوی باشند. باید ماحصل این لیگ‌ها این باشد که تیم ملی قوی و خوبی داشته باشیم که این یک استراتژی قوی در تمام دنیاست.

دیگر خبرها

  • مسئولان قانون را در اولویت امور خود قرار دهند
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • کاریکاتور/ خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ایران
  • اماکن تاریخی فارس در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) تعطیل است
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • این پهپاد به کنترل ترافیک در شیراز کمک می کند ؛ روش شناسایی خودروهای متخلف | ویدئو
  • مربی تیم جوانان: فوتبال پایه برای نتیجه گرفتن نیست
  • حمایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز از بیماران مبتلا به به سلیاک
  • بافت زنده، ارزشمندوتاریخی شهرندوشن مرمت وبازسازی می‌شود
  • انتصاب مدیرکل ورزش و جوانان استان فارس